Sunday, July 10, 2011

tipu sana.. tipu sini....

Assalamualaikum... :)
kalau lah korang baca suratkhabar ngan tengok brita TV apa agaknya yang hot sekarang eh??
mesti cerita pasal kaler kan.. kaler kuning la.. kaler merah la..
tambah lagi cerita seks, buat penambah rasa.. sampai jadi cover page surat khabar lagi..
best kan hari-hari tengok berita macam ni..

adalah satu kisah penipuan dua orang sahabat... nak dengar?
seorang nama Ali dan seorang lagi namanya Abu..
Ali cerita kat abu yang dekat kampung dia ada sebatang sungai yang mana kalau nak tangkap ikan cuma kaut pakai tangan je sebab ikan banyak...
Abu yang dengar pun tak nak kalah lalu cerita yang sungai kat kampung dia kalau nak ambik air buat mandi kena kuak ikan ketepi baru boleh ceduk air... sebab ikan banyak sangat.. begitu dasyat cerita si Abu...
jadi kita dengar je dah boleh agak kan?

pemahaman tentang sesuatu situasi sebenarnya memerlukan pelbagai aspek...
dan yang paling penting ialah kita dengar kepada kedua-dua pihak..
tidak adil rasanya untuk kita melihat dengan hanya melihat pada satu arah sahaja, lagi-lagi apabila cerita satu arah tu boleh dipertikaikan kesahihannya.. dan jangan terlalu emosi untuk menghukum orang lain.. kita bukan siapa-siapa hendak menilai sesuatu yang bukan berada dalam bidang kuasa kita..

wAllahualam.. sekadar berkongsi ^^

4 comments:

ezza alias said...

boleh jadi lagu ni anip. tipu situ tipu sini. gantikan lagu siti situ sana sini. HEHE. tp mmg la anip. rencah kehidupan skang. aku decide utk stay out dri benda ni.

Hanif Ahmad said...

hehe.. kan.. nyanyi sket.. :P

Fahmi Mahat said...

hehe. mmg agak sama la.. klu hurai lagi sket ttg kes2 terdkat lagi bea.
hua3

yang suka,
FahmiMahat

Hanif Ahmad said...

kan.. ada la yg sama.. hehe trima kasih.. :D

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...