Tuesday, May 31, 2011

day 4 pulak

demi tak mahu mengalah dengan izamudin jusoh pasai game 10 things nih saya update untuk hari ke 4.. :D

10 perkara saya nak bagitau kat seseorang (wat bakal ermm... ni sume ayat loklak.. haha).. :

*saya adalah diri saya.. terima saya seadanya dan dah cukup gembira bagi saya ^^

*saya mungkin akan jatuh dan gagal.. mase tu saya perlukan sokongan kamu...

*jangan berjalan di belakang saya.. saya mungkin tidak mampu memimpin...

*jangan berjalan di hadapan saya... saya mungkin hilang arah...

*berjalanlah di sebelah saya dan menjadi sahabat saya.. ^^

*tiga ayat di atas di plagiat dari mr. google.. hehe

*ingatkan saya jika saya lalai..

*senyuman kamu "make my day".. aiseh.. cakap omputeh lak.. huhu

*saya.. saya... saya.. err.. huhuhu

*okeh.. habis dah sploh perkara.. boleh tolong buatkan air utk saya? hehe.. milo ais kurang manis..

Saturday, May 28, 2011

bila rasa nak makan manusia


marah?.. sakit hati?... geram?.... pedih ulu hati?.. tensen??... rasa nak bertukar jadi super saiya??.. rilek2.. tarik nafas panjang2 ... ok cecite cecite....huhu

sudah lumrah manusia normal (bukan paranormal ek.. hehe) untuk tidak terlepas dari perasaan seumpama bagai nih.. namun rasa marah atau sakit hati yang kita cuba luahkan itu kadang2 tak memberi apa2 manfaat.. malahan mengeruhkan situasi sedia ada.. bagai mencurah kopi ke uniform sekolah.. ha faham tak? hehe... apabila perasaan marah itu cuba dientripikasikan ke dalam bentuk perbuatan tanpa campur tangan pemikiran yang rasional maka.. tu yang jadi kes dera lah.. simbah asid sana sini (apsal tak simbah air sirap ke.. air sarsi ke)... laki flying kick bini... dan bermacam macam insiden tragis yang kadang2 melangkaui norma seorang insan.. hmmm jadi apa solution (terspeaking lak) untuk mengurangkan rasa marah nih??

kalau anda ni seorang yang kaki marah.. kepale hangin yang slalu berangin... selalu je terasa nak mengamuk arr arr atau terasa nak marah cuba lakukan perkara2 yang saya listkan nih.. :

*tarik nafas panjang2 lepas tu hembus keluar.. bukan angin dari bawah ye.. huhu

*istigfar dan cuba kembalikan pemikiran rasional masa nak marah tu...

*cuba jadikan situasi yang membuatkan anda marah tu macam tengah tengok maharaja lawak.. maka.. anda mungkin tak jadi nak marah.. (macam tak percaya je kan?)

*ambil wudhu.. kalau tak jalan jugak.. dirikan la solat sunat untuk hilangkan rasa marah tu..

*maafkan jela insan yang telah membuat anda bikin panass..

*bila nak marah je pandang cermin cepat2... ha tengok muke tu macam mana masa marah.. buruk kan.. huhu

*senyum.. dengan senyuman je leh buatkan anda hilang rasa marah... cuba senyum banyak2 macam saya.. hehe.. anda akan rasa diri andalah yang paling hensem dan ayu.. huhu


sebenarnya masa kita marah ni kan... badan kita merembeskan sejenis bahan toksik yang boleh memudaratkan badan kita.. kang tak pasal2 kena heart attack kan.. so janganlah marah2 ok kawan.. ce senyum sket... ha kan hensem/ayu tu.. terus cair saya.. hehe.. :)


Thursday, May 26, 2011

bila lelaki nak jadi perempuan..

al kisah pagi tadi tgah selak menyelak (bukan selak kain ye.. hehe) surat khabor kat umah tersentap kejap sebab terbaca front page seorang hamba Allah yang bernama lelaki ni dalam proses menukar nama jadi perempuan.. huh??! siap pakai tudung bagai lagi.. ok la tu nak menutup aurat (aurat ker?).. kenapa lah sampai jauh sangat macam tu.. yang haram tu tetap haram.. Nauzubillah.. semoga diberi ruang hidayah kpadanya..

mereka ni mungkin bernaluri perempuan sejak kecil lagi dan merasakan seperti perempuan yang berada dalam tubuh lelaki (err.. faham tak? huhu) .. mungkin juga mereka tidak meminta naluri sebegini... namun percayalah.. ada hikmah di sebalik setiap kejadian.. andai kita mampu menangkis godaan dunia ni.. besar ganjaranya kat akhirat kelak.. pesanan penaja untuk diri ini dan semua.. ^^


ce bayangkan disebalik tudung litup berpurdah ni ada tersimpan segumpal misai macam sarjan misai kat dalam cerita gerak khas tu.. hah amacam?? terbaekk.. huhu

hari ke 3.. 10 perkara ^^

hari nih nak jadi orang first update game 10 things nih.. hehe.. orait kite msuk hari ke tiga.. sploh perkara yang saya benci ataupun bahase ugandanye 10 things i hate.. ^^ hehe

*paling tak suka penipu.. kalau tipu atas sebab2 munasabah tu masih bole dmaafkan.. huhu..

*tak suka ahli politik yang cakap bedegar degar tapi habuk pun xde... tak suka jugak yang mempergunakan tiket agama demi kepentingan diri.. itu nak ingat sendiri la kan..

*tak suka exam.. haha... siapalah yang first2 cipta exam nih.. huhu.. boleh jadi separa tenuk kalau tiba time exam nih.. hehe.. ^^

                  stress kan? haha.. jadi janganlah amalkan study last minit ye ^^

*tak suka hujung sem... sebab?? sebab kalau ujung sem nih mestila tengah kering dan.... megi la jadi peneman setia diwaktu ini... huhu.... separuh bulu kat badan nih da gugur sebab megi punya pasal.. haha ^^

            yang ni stok sebulan punya.. nak share?? beli la sendiri ! haha

*tak suka sinetron dengan drama2 dari indonesia... dah la meleret2 panjang bagai cerita dragon ball episod dia... pastu mestila heroin dia selalu kena tibai ngan mak tiri ke.. orang jahat ke... haha.. paling best bila dia wat slow motion capture gambar muka... saspen la tu kununnya... tapi tu pandangan sy lah ye.. jangan ada hardcore sinetron pergi bakar rumah saya pulak dah le.. hehehe ^^


*tak suka bila ada orang cakap "pehh hensem nya ko hari ni anip".. nanti saya akan tersengih2 macam kerang satu hari tu.. time tido pun boleh tersenyum.. tak percaya? tanya bobby rumet sya.. hehe ^^

*tak suka bila tengah syok layan serita kat tv ada orang alih siaran.. memang dah lama hidup la orang tu kan... haha^^.. joking only..

*tak suka bila orang pinjam barang tapi buat harta dia pulak.. huhu.. kesian la kat saya.. duit pun dari mak ayah.. huhu... tapi biasanya malas dah nak tanya balik pasal barang tu.. kecuali la barang tu mahal gile.. hehe

*tak suka bila orang tak hormat perasaan orang kat sekeliling dia.. hah.. cita bab nih penah terjadi kat saya... tengah syok2 nak sahur.. orang atas boleh buang air lebihan makan megi kebawah... apa lagi... masuk dalam bilik saya bagai mencurah2 ke ladang gandum... punyalah sakit hati.. tapi sabar je la kan.. huhu.. tak percaya jugak?? kalau tak percaya tanya rumet saya si bobby tu.. huhu ^^.. kita hidup bermasyarakat ni kena la bertolak ansur ye ^^

*tak suka bila rasa ngantuk kat dalam dewan kuliah.. sebab apa ye... ce tengok gambar bawah nih... hehe


     kalau dah tertidur tu kompem la ape yang lecturer ajar tak masuk dalam kepala... huhu.. so.. janganlah tidur lewat sangat kalau ade kelas esok ye.. :P

Wednesday, May 25, 2011

10 perkara lagi...

disebabkan dah buat perjanjian berdarah dgan cikgu ezzah... so kena la teruskan game ni untuk hari ke 2.. huhu.. jadi... macam biasa ni sume ayat syok sendiri.. huhu...

hari ke2: sploh perkara yg saya suka... huhuhu

* suka makan... lagi2 dapat makan asam pedas resepi emak.. fuhh memang terangkat... huhu

                                          terbaek!!.. heee

*suka kat budak2.. hehe..

                                       ni anak sedare saya... comel kan.. ^^

*suka baca surat khabar atau dalam bhase jawenye dpanggil newspaper.. kalau boleh 3 paper skali baca.. ^^

*suka menulis.. pernah hntar karya kat majalah ngan surat khabar... tapi harem tak siar pun.. huhu... takpe2 jangan mengalah.. huhu ^^

*suka tengok movie horror... huhu.. tengok malam2 ngan kawan lpas tu tejerit lebih dari hantu dalam movie tu..  huhu

                                               ha.. takut tak? hehehe

*suka denga lagu maher zain.. ^^... dengar cite maher zain nak datang UNIMAS.. harap2 la jadi.. huhu... boleh bduet ngan dia... haha..

                 ada orang ckap muka nih ada iras2 maher zain.. haha jgan jeles ^^

*suka anime... manga... komik... dan yang bersaudara dengannya... hehe... kalau Gempak starz tu.. memang x pernah terlepas isu dia.. hehe...

*suka kumpul mainan... erk?!.. mainan yee.. x tau knape tapi memang kalau ke shopping mall tu mesti singgah toy city ke toy rus (eh mcam salah je eja nih.. heee) ... nak tgok koleksi? hehe

                                          ni salah satu "treasure"... hehe

*suka men game dota.. haha.. tapi slalu je kalah.... :P

*sy bersyukur dengan adanya orang2 yang kool disekeliling saya... keluarga... kawan2.. cikgu2... semoga saya lebih kuat untuk memijak dunia realiti di masa depan... cewah.. hehe ^^

okeh.. dah habis mengarut dah.. huhu ^^

pengguna jalanraya kat Malaysia nombor 1 kat dunia :D



hah.. ni statistik yang baru dikeluarkan oleh jawatankuasa mesyuarat antarabangsa yang Malaysia ni ranking nombor satu  bab pengguna yang berhemah masa kat jalan raya.. huh?? tak percaya?.. sebabnya saya baru menikmati ape makna pengguna berhemah kat Malaysia nih.. moh saya nak cite nih.. huhu



di petang hari jumaat yang agak tenang.. dengan perot yang lapar... gaya yang kool... dan langkah yang bgaya saya pegi ke pasar mlam yg dekat je ngan taman dgan hati yg bebunga sebab ada orang nak belanja.. huhu^^.. memang sesak pasor hari tu.. tetibe.. tengah nak cari parking ada la satu kereta kat blakang nih main hon2.. x sabar je bunyinye.. mungkin die nak pg ber** kot.. sy cuba bpikiran positif (haih dlam hati rase nak ikut join main hon2).. hon punyala hon smpai dum! blakula insiden terindah di kala senja... kreta blakang tadi terus potong line n block kereta yg dpandu abang.. haishh tkot jgak sbab bwak kreta macam gengster... skali yang keluar dri kereta tu bkannya abang sasa yg macho... tapi kakak bcermin mata hitam (mcm yg paris hilton slalu pakai) yang btudung ala2 bienda  =_=''.. hoh.. !! ape kejadahnye akak ni blagak macam pelumba nascar... xpe2 rilek2... x nak cari gaduh smpai wat jalan jem.. abang pun setel cara baik... dan akak tu pun belah dari situ ( xkan die nak dok tecongok kat situ lak).. macam tu la ceritanya.. dengan hati yg luka bdarah.. kami mneruskan hajat membeli ayam golek pak Ismael.. sedap woo.. huhuhu



jadi adik2... pengajaran yang kite boleh ambik dari cerita ni ialah... da macam krangan UPSR lak.. huhu

* sabar tu separuh dari Iman.. agak2 x sabar tu boleh buat jalan sndiri..

*btolak ansur lah sesama manusia... sesama Islam... (haih akak tu pkai tudung lilit2 agak2 dia bole bnafas x?)

*utamakan kselamatan diri dan pengguna jlan raye lain.. ce tengok auntie tu.. siap pkai helmet lagi..

jika kita bsabar walau dalam apa situasi sekalipun percayalah ia akan menjadikan kita lebih takwa dan dekat dengan Maha Pencipta.. ditambah lagi amalan bertolak ansur dlam diri kita .. ganjaran yang setimpal akan menanti kita.. kalau tidak di dunia.. di akhirat kelak...

selamat menggunakan jalan raya ^^..
jangan jadi macam orang utan yer mase bwak motokar atau superbike tu...

Tuesday, May 24, 2011

10 mende dlam 10 hari.. (apekah??)

okeh hari ni nak wat entri yang luar dari kbiasaan sikit atas ajakan rkan sjwat cikgu ezzah.. hehe .. luar biase ke? huhu.. ni kira mcm games jgak kot... orait.. santai sket ye kwan2.. ni sume ayat syok sendiri.. haha.. :D


hari pertama: 10 perkare tentang diri saya......


* keluarga adalah segala-galanya bg sy :)


* bdarah jawe.. atuk sy dari tanah jawa indonesia... bolehlah sikit-sikit cakap jawa.. contohnye... "wes mangan oporah?" maknenye dah makan ke belum.. huhu


* sensitif jgak.. aik? huhu.. x boleh tengok orang yg susah... lagi2 kalau dalam program bersamamu.. kompem   nangis.. so nak belaja betol2 nak tolong orng yg susah.. :)


* penah jadi cikgu sandaran dalam 2 blan macam tula.. mengajar matematik dan english budak2 darjah 1 sampai 4.. jangan ingat senang nak ajr budak2 ye.. huhu.. diorang panggil sy sir hanif ^^.. comel kan? bwah ni gamba anak murid.. nakal jgan ckap la.. huhu


* sebelum jadi cikgu penah jgak keja sbgai cashier kat sbiji psarraye mini.. memang pngalaman yg bharga.. dpat tgok mcm2 kerenah manusia.. jd pengalaman mematangkan sy.. :).. bwah ni la mini mart yg sy keje.. rindu jgak lah nak picit2 mesin cashier ^^.. 


* menulis entri kat blog nih boleh buatkan otak sy nih bgerak.. hehe.. apepun bidang sastera lebih sesuai dgan diri nih.. ^^

* sbnarnye paling takot nek aeroplane.. kalau nak balik kg tu jgan ckap la.. dalam kpal terbang tu memang x henti2 berdoa.. lagi2 bila dia bgegar.. bgegar sikit je dah mngucap pnjang dah... tp cover line je dpan member2.. huhu ^^


* hah.. sy nih cpat bpeluh.. dlam aircond pun bole bpeluh.. huhu.. x caye?  lagi2 bile ad orng kate sy nih comel.. hhaaha.. .. klau mkn pedas sikkkkkkit je pun da bole wat bpeluh mcm belari marathon dah.. huhu

* dah mula ska mkan ikan masin... kalau orang jawe tu.. ikan masin nih dpanggil "gesek".. mkan nasi sama ikan msin sayur air dengan smbal "totok" erm memang x ingat dunia.. huhu^^

                                          aik?? ni ikan masin ke?? heeeee

* msih blajar kat IPTA.. pengalaman beharga n susah nak dpat kat tempat laen.. ade lagi 2 tahun pngajian.. apepun kene la manfaatkan sebaek2nye.. nanti dah "kawen" (erk? lame lagi cik abg oii.. huhu) sume ni jd kenangan terindah.. ~~~~

              skang nih tgah winter kat kolej.. tu yang cuti pnjang tu.. hhoho :P

wokeh.. thats me ^^.. cikgu ezzah.. dah ciap da hari first.. :D

Friday, May 20, 2011

kenape mengeluh ni? :)

assalamualaikum... :)

lama gile dah tak menulis entry baru kat sini.. huhu.. cuti panjang dah start dan yang pastinya sesiapa yang dah lama tak balik kampung tu memang menantikan cuti panjang yang memang panjang nih untuk menatap muka ibu dan ayah di kampung dan melepaskan rindu selepas memerah kepale dan keringat untuk final exam yang lepas.... (haih.. takut nak tunggu result keluar)..

selepas 2 minngu dekat kampung................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 timbul rasa bosan sampai terlepas cakap dengan emak.... "haihhh.... bosannyeee..." emak saya yang mendengar keluhan tu terus memberi nasihat secara profesional.. huhu ... "kenapa mengeluh nih? ... x baik mengeluh.. bru 2 minggu duduk kat rumah dah mengeluh.. cuba tukar dengan emak.. emak dah bpuluh tahun dok kat rumah ni buat rutin yang sama.. membasuh.. memasak... mengemas tanpa dbyar apa2... kerana apa ye... kerana tanggungjawab... apapun perlakuan kite.. kenelah ikhlas.. dan yang paling penting... kerna Allah.. :).. so.. pas dengar tazkirah free tu sy pun ckap ngan mak saye.. "takpe mak.. nanti anip da ade duit bnyak nanti anip gaji bibik ye.. mak duduk diam2 kat kerusi Osim ngan ayah... huhuhu... " amik.. kan da kene ceramah free... huhu...

apepun yang terjadi sebenarnya kita kena bersyukur... bersyukur dengan apa yang kita ada.. harta... rupa paras... masa... dan orang di sekeliling kita... cuba hargainya dengan ikhlas... InsyAllah... hidup kita akan lebih  merasa kemanisan iman itu... biarlah apepun kata dan pandangan orang lain kerana kita lebih mengenali diri kita sendiri... lagipun.. lame2 nanti dah penat diam la "orang2" tu so.. jangan mengeluh... senyum selalu... :)


selamat hari lahir mak yang ke 54... semoga panjang umur dan dilimpahkan rezeki dan rahmat oleh Allah .. amin... :)

salam ukhwah...
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...