Friday, May 20, 2011

kenape mengeluh ni? :)

assalamualaikum... :)

lama gile dah tak menulis entry baru kat sini.. huhu.. cuti panjang dah start dan yang pastinya sesiapa yang dah lama tak balik kampung tu memang menantikan cuti panjang yang memang panjang nih untuk menatap muka ibu dan ayah di kampung dan melepaskan rindu selepas memerah kepale dan keringat untuk final exam yang lepas.... (haih.. takut nak tunggu result keluar)..

selepas 2 minngu dekat kampung................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 timbul rasa bosan sampai terlepas cakap dengan emak.... "haihhh.... bosannyeee..." emak saya yang mendengar keluhan tu terus memberi nasihat secara profesional.. huhu ... "kenapa mengeluh nih? ... x baik mengeluh.. bru 2 minggu duduk kat rumah dah mengeluh.. cuba tukar dengan emak.. emak dah bpuluh tahun dok kat rumah ni buat rutin yang sama.. membasuh.. memasak... mengemas tanpa dbyar apa2... kerana apa ye... kerana tanggungjawab... apapun perlakuan kite.. kenelah ikhlas.. dan yang paling penting... kerna Allah.. :).. so.. pas dengar tazkirah free tu sy pun ckap ngan mak saye.. "takpe mak.. nanti anip da ade duit bnyak nanti anip gaji bibik ye.. mak duduk diam2 kat kerusi Osim ngan ayah... huhuhu... " amik.. kan da kene ceramah free... huhu...

apepun yang terjadi sebenarnya kita kena bersyukur... bersyukur dengan apa yang kita ada.. harta... rupa paras... masa... dan orang di sekeliling kita... cuba hargainya dengan ikhlas... InsyAllah... hidup kita akan lebih  merasa kemanisan iman itu... biarlah apepun kata dan pandangan orang lain kerana kita lebih mengenali diri kita sendiri... lagipun.. lame2 nanti dah penat diam la "orang2" tu so.. jangan mengeluh... senyum selalu... :)


selamat hari lahir mak yang ke 54... semoga panjang umur dan dilimpahkan rezeki dan rahmat oleh Allah .. amin... :)

salam ukhwah...

5 comments:

ezza alias said...

mak ! eh silap ! aunty, happy birthday. ada org ckp, org yg lahir bulan 5 ni org yg hebat. mesti mak anip hebat ni. mcm ezzah junsu. HAHAHA. bosan duk rumah ek ? duduk la luar rumah plak. mesti tak bosan. :D

power rangers said...

hehe.. haa.. mestilah.. tula.. dah pindah duduk kat bumbung umah dah.. kurang sikit bosannye.. :)

ezza alias said...

bumbung rumah ? fuyoooooooooo. pas bosan kat bumbung, pindah kat atas pokok plak okay.

eila rozali said...

mai datang perak jejalan law da borink dok sane ....;)

power rangers said...

ezza.. pas nih nak join pakcik jaga wetex lak.. huhu
eila: nanti takot ade orng mintak blanje.. huhu :)

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...