Saturday, May 28, 2011

bila rasa nak makan manusia


marah?.. sakit hati?... geram?.... pedih ulu hati?.. tensen??... rasa nak bertukar jadi super saiya??.. rilek2.. tarik nafas panjang2 ... ok cecite cecite....huhu

sudah lumrah manusia normal (bukan paranormal ek.. hehe) untuk tidak terlepas dari perasaan seumpama bagai nih.. namun rasa marah atau sakit hati yang kita cuba luahkan itu kadang2 tak memberi apa2 manfaat.. malahan mengeruhkan situasi sedia ada.. bagai mencurah kopi ke uniform sekolah.. ha faham tak? hehe... apabila perasaan marah itu cuba dientripikasikan ke dalam bentuk perbuatan tanpa campur tangan pemikiran yang rasional maka.. tu yang jadi kes dera lah.. simbah asid sana sini (apsal tak simbah air sirap ke.. air sarsi ke)... laki flying kick bini... dan bermacam macam insiden tragis yang kadang2 melangkaui norma seorang insan.. hmmm jadi apa solution (terspeaking lak) untuk mengurangkan rasa marah nih??

kalau anda ni seorang yang kaki marah.. kepale hangin yang slalu berangin... selalu je terasa nak mengamuk arr arr atau terasa nak marah cuba lakukan perkara2 yang saya listkan nih.. :

*tarik nafas panjang2 lepas tu hembus keluar.. bukan angin dari bawah ye.. huhu

*istigfar dan cuba kembalikan pemikiran rasional masa nak marah tu...

*cuba jadikan situasi yang membuatkan anda marah tu macam tengah tengok maharaja lawak.. maka.. anda mungkin tak jadi nak marah.. (macam tak percaya je kan?)

*ambil wudhu.. kalau tak jalan jugak.. dirikan la solat sunat untuk hilangkan rasa marah tu..

*maafkan jela insan yang telah membuat anda bikin panass..

*bila nak marah je pandang cermin cepat2... ha tengok muke tu macam mana masa marah.. buruk kan.. huhu

*senyum.. dengan senyuman je leh buatkan anda hilang rasa marah... cuba senyum banyak2 macam saya.. hehe.. anda akan rasa diri andalah yang paling hensem dan ayu.. huhu


sebenarnya masa kita marah ni kan... badan kita merembeskan sejenis bahan toksik yang boleh memudaratkan badan kita.. kang tak pasal2 kena heart attack kan.. so janganlah marah2 ok kawan.. ce senyum sket... ha kan hensem/ayu tu.. terus cair saya.. hehe.. :)


4 comments:

blackroses said...

senyum tak perlu kata apa-apa

... said...

as salam..

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

saya reader baru blog ni. berminat nak tahu perkembangan entri dan blog .maka saya follow. jemput singgah dan follow jika sudi~

yup~ betul kata balckroses tu. saya selalu amalkan amik wudhuk.
=)

cuma nak tanya..

apa mood kamu sekarang ni? sebab? (ni link entri saya )meowww~

terima kasih. update2 selalu ;)

Hanif Ahmad said...

senyum seindah suria ^^..
thanks.. :)

Anonymous said...

nk smbg lagu..
>>yg menbawa cahya....senyum laa dari hati, duniakn berseri...
here, smile for u!=)

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...